Karakterisatie van sorptiematerialen voor scheiding van medische radioisotopen

SCK•CEN Mentor

Bussé Jakob, jbusse@sckcen.be, +32 (0)14 33 32 43

Expert group

Radiochemistry

SCK•CEN Co-mentor

Van Hoecke Karen , kvhoecke@sckcen.be , +32 (0)14 33 82 01

Introduction

In het kader van radiotherapeutische ingrepen in een klinische setting is er vraag naar radioactieve isotopen met zeer hoge zuiverheid. Dit wordt veelal bekomen met behulp van chromatografisce scheidingen.

Een zeer interessante vorm van een radioisotopische scheiding is de radionuclide generator. Het moeder wordt selectief gebonden op het scheidingshars. Door radioactief verval wordt het gewenste dochternuclide gevormd en dankzij het verschil in chemische eigenschappen van het moeder- en dochternuclide kan een scheiding van de twee elementen plaatsvinden. Het voordeel van een dergelijk systeem is dat men ter plaatse in een ziekenhuis een regelmatige productie van het gewenste radionuclide kan bekomen zonder dat er een noodzaak is voor dure en ingewikkelde toestellen, zoals een cyclotron.

Er bestaan zo enkele moeder-dochter paren die geschikt zijn voor klinische toepassingen. Het 225Ac/213Bi paar geniet recent van heel veel aandacht in radiotherapeutisch onderzoek. Voor de Ac-Bi scheiding wordt vaak het organische hars AGMP50 gebruikt. Het grote nadeel hiervan is dat hars degradeert onder invloed van de radioactieve straling van de gebonden isotopen.

Objective

In dit onderzoek wordt er gezocht naar een geschikt alternatief voor de scheiding van deze twee radionucliden. Actieve kool (AK) is een veelbelovend alternatief voor substitutie van het huidige hars. Actieve kool heeft reeds een reputatie binnen de scheidingschemie en valt gemakkelijk te functionaliseren om de scheiding te verbeteren. Het nieuwe scheidingsmateriaal wordt geëvalueerd op verschillende eigenschappen:

  • De aard en hoeveelheid van de functionele groepen aan de oppervlakte.
  • Het sorptiegedrag van Ac en Bi op het materiaal
  • De selectieve elutie van Bi uit een chromatografische scheidingskolom gemaakt met het materiaal
  • Resistentie tegen degradatie door radioactieve straling

 

De student(e) of stagiair(e) zal een deel van de experimenten gepland in het kader van bovengenoemde doelstellingen mee volgen en de resultaten verwerken en rapporteren onder begeleiding.

The minimum diploma level of the candidate needs to be

A3: Lower secondary education

The candidate needs to have a background in

Chemistry

Estimated duration

Minimaal twee weken