Onthaaldag voor leerkrachten | Op zoek naar een veilige rustplaats voor het radioactief afval

November 5, 2014   Mol (BELGIUM)

De SCK•CEN Academy for Nuclear Science and Technology organiseert een serie van onthaaldagen voor leerkrachten rond radioactiviteit in onze samenleving. Door middel van presentaties, bezoeken en interactieve dialoogsessies met de wetenschappers van het Studiecentrum voor Kernenergie, kunnen leerkrachten meer gedetailleerde informatie krijgen die in de lessen kan gebruikt worden.

Op zoek naar een veilige rustplaats voor het radioactieve afval

In het ondergrondse laboratorium HADES in Mol voeren wetenschappers en ingenieurs experimenten uit om de veiligheid en uitvoerbaarheid van geologische berging in klei te onderzoeken. HADES wordt beheerd door het ESV EURIDICE, het economisch samenwerkingsverband tussen SCK•CEN en NIRAS (Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen).

Tijdens het bezoek aan het ESV EURIDICE krijg je een toelichting bij onderzoeksprogramma naar geologische berging van hoogradioactief en/of langlevend afval in klei. Daarna daal je af tot op een diepte van 225 meter in het hart van de Boomse Klei voor een rondleiding in het ondergrondse laboratorium HADES.