Onthaaldag voor leerkrachten | Radionucliden in het leefmilieu

March 16, 2016   Mol (BELGIUM)

De SCKCEN Academy for Nuclear Science and Technology organiseert een serie van onthaaldagen voor leerkrachten rond radioactiviteit in onze samenleving. Door middel van presentaties, bezoeken en interactieve dialoogsessies met de wetenschappers van het Studiecentrum voor Kernenergie, kunnen leerkrachten meer gedetailleerde informatie krijgen die in de lessen kan gebruikt worden.

 

Radionucliden in het leefmilieu: wat zijn ze, waar zijn ze, wat doen ze?

De meeste radionucliden zijn natuurlijk van oorsprong. Anderen worden door menselijke activiteiten gevormd zoals de productie van kernenergie of medische toepassingen. De verwerking van natuurlijke of mensgemaakte radionucliden kan mogelijk leiden tot verhoogde concentraties in ons leefmilieu. De groep biosfeerimpactstudies houdt zich bezig met een antwoord te zoeken op: “Hoe versrpeiden deze radionucliden zich als contaminanten in het leefmilieu?”, “In welke organismen worden ze opgeslagen?” en “Welke effecten brengen ze mogelijk teweeg?”.

Tijdens deze onthaaldag laten we je zien hoe we de impact van radioactiviteit op het leefmilieu bestuderen. Het opstellen van modellen om de verspreiding van radionucliden te kunnen voorspellen bijvoorbeeld. Of het uitvoeren van experimenten waarbij we de effecten op planten, belangrijke schakels in de voedselketen, trachten na te gaan. Een bezoekje aan onze laboratoria geeft je een idee hoe we het in de praktijk aanpakken.